2020.12.24. 0 Comments powerOFcoaching

Coaching – az alapok

Mi is a coaching?

Egyfajta strukturált beszélgetés, mely támogatja az Ügyfelet abban, hogy elérje célját, megélhesse vágyait, változtasson vagy váltson nézőpontot. A coaching folyamat az Ügyfélről szól, igényeiről, fejlődéséről – az általa hozott téma áll a fókuszban.
A coach kíséri a Coacheet a témában, támogatja, visszajelez, tükröt tart, lehetőséget biztosít a témában történő elmélyedésre.
A coaching folyamat önismeretszerzési út, többféle módszertannal, kreatív lehetőségekkel, hatékony ülésekkel – témától függő, mennyi alkalomra van szükség.

Mi nem a coaching?

A coach nem pszichológus (általában nincs ilyen végzettsége), így pszichés betegség esetén ne coach-hoz fordulj! Ha igen, akkor az érdekedben fog úgy dönteni, hogy egy pszichológus segítségét kéri és ehhez a terapeutához irányít tovább!
Nem tanácsadás – természetesen, néhány alkalommal, ha szükséges kikérheted a coach véleményét, de a coaching Rólad szól, a Te megoldásodról – nincs tanácsadás!
Nem oktatás – de, lehetőség nyílik arra, hogy tudást adjon át a Coach, ha ez szolgálja az érdekeid. Természetesen ilyen esetben mindig az Ügyfél dönt, igényt tart-e erre.
A coaching nem egy baráti beszélgetés – az ülés csakis a Coacheeról szól, nincs helye a Coach privát történeteinek, viszont: visszajelzést ad, milyen hatással van rá az ülés, a Kliens viselkedése.

Ki a Coach?

A Coach egy olyan szakember, aki tudással rendelkezik a coaching folyamatáról, módszertanáról, kreatívan használja tapasztalatait, intuícióját, tudását az Ügyfél érdekében. Képes értő figyelemmel jelen lenni, visszajelezni, tükrözni vagy akár csak hallgatni, ha erre van szükség.

Véleményem szerint az empátia, a kommunikáció, a szeretetteljes légkör (ítélkezésmentesség) nagyon fontosak a szakmai felkészültség mellett.  A coachnak mindemellett magasszintű önismerettel szükséges rendelkeznie, tapasztalattal, úgy coaching folyamatokkal, mint akár terápiás múlttal.

Ki is a Coachee?

Bárki, aki szeretne egy témát: megoldani, megváltoztatni, változni – kitartó, rászánja az idejét, energiáját egy ilyen folyamatra. De,  nem minden Coachee és minden Coach összetartozó, érdemes a Szakember személyéről információt gyűjteni, hogy a lehető legjobban válassz!

Lehetőséged van kipróbálni ingyenesen, egy 30 perces első alkalmat – szavak helyett beszéljenek a tettek!


Share: