2020.10.15. 0 Comments powerOFcoaching

Légy jelen

A jelenben lenni és itt és most tapasztalni – én így definiálom. De ez mit jelent? Azt, hogy nagyon sokszor gondolataink, gondjaink, berögzült gondolatrendszerünk elhomályosítja a jelen érzékelését. Így azt a sok szépet, apró örömöket, csodákat sem vesszük észre, melyek minden nap életünk részei.

Nekem sem ment ez nagyon sokáig… amikor 17 éves voltam Édesanyám rákkal küzdött, túlélte és a felépülése során sokszor sétáltunk együtt, amikor ezt mondta: “Tudod, sosem tudtam örülni annak, hogy milyen szép az ég, eddig észre sem vettem a szálló, csicsergő madarakat…”

Hálásak a jelenben vagyunk

Amikor épp hálásak vagyunk a jelenben, hogy túléltünk egy nehéz betegséget vagy letudtunk egy nehéz élethelyzetet, megláthatjuk ezeket az apróságokat, azonban a ’hétköznapok’ gyakran bedarálnak bennünket… és visszatérünk ugyanabba a gondolatmenetbe, amiben előtte voltunk.

Természetesen ez nem törvényszerű illetve bárki dönthet úgy, hogy ettől a perctől, ha újra a múltba vagy jövőbe révedne, inkább szétnéz és ráébred az élet jelenének csodáira. Íme, az én egyik csodám.. Rézy!

Nekem rengeteget segít minden nap ez a nézőpont, ehhez szeretnék megtapasztalt ötletekről, gondolatokról mesélni Nektek és bevonva Titeket, tesztelni, ki hogyan éli meg a jelent! Légy a jelen! Maradj a jelenben!

A coaching folyamatában a lassulásnak, az “itt és most”-ban gondolkodásnak fontos szerepe van: a jelenben dolgozunk a jövőn! Nagyon sokszor hajlamosak vagyunk csapongani az időben, a coaching folyamatában ezt is tisztábbá tesszük illetve a jelent is több nézőpontból tekintjük végig.

“Meg kell tanulnunk, hogy a jelenben éljünk. Ha túl sokszor tekintünk a múltba, újra meg újra szembesülünk a lelkiismeret-furdalásainkkal és a fájdalmainkkal. És ha túl sokat remélünk a jövőtől, illúziókba ringatjuk magunkat. Az egyetlen élet, amely igazán megérdemli, hogy megéljük, a jelen pillanat.”

Guillaume Musso

“A jelenben tanulhatok a múltból, és megteremthetem a jövőmet. A múltat már nem lehet megváltoztatni, de megváltoztathatom a történtekhez való hozzáállásomat. Tehát nem megbánás vagy keserűség van bennem, hanem megértem az élet leckéjét, és továbblépek.”

Anthony Strano


Share: