2021.01.15. 0 Comments powerOFcoaching

Válasszak? Coach? Pszichológus?

Ebben a bejegyzésben összeszedtem saját megélésem a “lelki-támogatás” lehetőségeit illetően – ezek a saját  tapasztalataim – gondolatébresztőnek szánom és remélem, segítségedre lehet, ha ilyen területen kell döntést hoznod.
Manapság nagyon sokan foglalkoznak egyéni fejlesztéssel, lelki témákkal, önismeretszerzési folyamatokkal, tanácsadással, blogolással a témában a professzionális szakemberek mellett (pszichológus, coach, pszichiáter…). Mindez talán még inkább bonyolulttá teszi azt, hogy valós képet kapj arról, ki miben lehet segítségedre, ki miben támogathat.

CSALÁDTAG, BARÁT

Ha elfogultság nélküli, ítélkezésmentes, valós képet szeretnénk kapni egy témáról, a viselkedésünkről, akkor tőlünk független személyt érdemes bevonni a folyamatba.
A Családtagok, Barátok legjobb tudásuk szerint segítenek, azonban érintettek – hiszen hozzánk kötődnek érzelmileg, mely torzítja a tisztán látást, sok esetben ismerik a történet többi szereplőjét is, mely nem feltétlenül támogat minket.
Mindemellett, ha valaki támogató, segítő szolgáltatását kéri – professzionális, adott témában, módszertanban képzett, felkészült szakember működését ismerheti meg és ez nem ugyanaz, mint otthon beszélgetni a Testvérünkkel.
Talán az egyik leginkább szembetűnő elem: a szakember nem hozza be a folyamatba saját életét, saját szükségleteit – teljes mértékben a Kliensre koncentrál, mely támogatja a Kliens útkeresését nagymértékben.
Ami szintén fontos lehet: a coach, a pszichológus, a pszichiáter már biztosan hallott olyan történetet, mint a Tiéd – nem fog ítélkezni, elítélni, címkézni és igazán meglepődni sem – empátiát, támogatást, módszertant és sok mást megtanulhatsz, leginkább a saját működésedről segítségével.

COACH – PSZICHOLÓGUS – PSZICHIÁTER

A témád “mélysége” adja meg, hogy milyen szakembert célszerű felkeresned. Szuicid gondolatokkal, önvagdosással, anorexiával és ehhez hasonló pszichés állapotban coach nem tud Veled együtt dolgozni. Ez nem a Te hibád – egyszerűen a coach másban tud Téged támogatni, addig is keress fel pszichológust, aki meg tudja ítélni, pszichiáter bevonása szükséges-e.
Olvass arról, ki milyen témában érkezik coach-hoz – ez persze csak a jéghegy csúcsa, viszont egyértelműen segíthet, hogy láss példákat. A “kiszemelt” szakember véleményét is kikérheted, kérhetsz tanácsot házi orvostól vagy olyan közeli ismerőstől, családtagtól, aki bejárta a maga önismereti útját mások segítségével.

Ma már szinte minden szakember rendelkezik weboldallal vagy közösségi elérhetőséggel, olvasd át leírását, kérdezz bátran!

MENTOR – TANÁCSADÓ

A mentorálás azt jelenti, hogy egy adott témában fejlesztenek Téged vagy épp egy adott kompetencia fejlesztése történik. Például vállalkozókat mentorálnak, hogy megfelelően kezeljék pénzügyeiket vagy kommunikáljanak.
A tanácsadó egy témában ‘perfekt’, tanácsokkal lát el egy adott helyzetet, témát illetően. Például: párkapcsolati dilemmák, kommunikációs tanácsadó…

ÖTLETEK A VÁLASZTÁSHOZ

A leírásokat még hosszasan lehetne folytatni – néhány ötletet dobnék be, így virtuálisan.

  1. Olvasd el, mivel foglalkozik a Segítő, nézd át weboldalát!
  2. Nézd meg a közösségi oldalakat – milyen típusú posztokat tesz ki, esetleg témákról, kompetenciái határairól ír-e!
  3. Nem mindegy, hogy online vagy offline  szolgáltatást keresel!
  4. Teszteld – adj esélyt arra, hogy megtapasztald mit adhatnak Számodra, mit tanulhatsz! Coachok esetében meglehetősen gyakori az első ingyenes mini alkalom!
  5. Kérj segítséget hozzád közelállóktól – ha felmerül a pszichológus, coach téma általában kiderül, többeknek van tapasztalata, mint hinnéd!
  6. Kérj segítséget önismereti csoportokban – de ne feledd, mindenki a saját megélésére alapoz vagy praxisának tapasztalataira! Sosem tudni, Neked mi lesz hasznos – ezt csak Te tudhatod!
  7. Gondold végig, Neked ki a hiteles szakember – ez alapján is tudsz szűkíteni!
  8. Nézd meg, hol tanult, milyen előélete van a kiszemelt Coachnak, Pszichológusnak – ha számít, kérdezz rá!

Mindenki a saját útját járja! Ha jó helyen vagy, érezni fogod! Hallgass a megérzésedre és légy türelmes!

Ha a coaching szolgáltatással kapcsolatban van bármilyen kérdésed, segítségre lenne szükséged – keress bizalommal! Ha egy szakember lelkiismeretes, akkor azt is bevallja, ha nem kompetens – de támogat abban, hogy megtaláld a megfelelő kísérőt a saját önismereti utadban!

 

 


Share: