ART THERAPY

Jelenleg szocioterapeuta-művészetterápiás csoportvezető hallgató vagyok az MMSZKE képzésében. A művészetterápia és a csoportterápia évekkel ezelőtt került az életembe, de akkoriban még nem sejtettem, hogy valaha is kezdeni szeretnék ezzel bármit is.

“Alkotni annyi, mint életet alkotni, és minden alkotás szavakkal kifejezhetetlen valami. ” Antoine de Saint-Exupéry

Először a pszichoterápiás folyamatomban találkoztam azzal a lehetőséggel, hogy az alkotás is része lehet a folyamatnak: az imaginációt később le kellett rajzolni vagy részletesen írni a képről. Akkoriban a terápiákban leginkább ezt a részt élveztem: alkothattam, lehettem kreatív és jóleső volt, még ha maga a képhez tartozó megélés, érzésvilág, tartalom nehéz is volt számomra. Sokszor adott új nézőpontot a feldolgozó alkotás vagy megnyugvást, olykor pedig könnyeket vagy sírást.

Később új alternatívákat kerestem önmagam gyógyításához, így beiratkoztam Péterfy-Novák Éva traumaíró kurzusára, majd még egyre és még egyre. Noha fájdalmas volt elővenni saját traumáimat, megírni, újra- és újraírni, ameddig ki nem áramlik minden szó belőlem – mégis felemelő is volt egyben. Éva támogatása mellett először éltem meg, hogy nem vagyok egyedül ezekkel a nehéz, sokszor tabusított életeseményekkel. Nagyon hálás vagyok, hogy belekezdtem és azt is megtanulhattam önmagamról, hogy például a csoport és az írás mennyit adhat nekem, a lelkemnek, a tudatomnak egyaránt.

2021-ben beiratkoztam Gestalt terápia képzésre, melyről akkoriban annyit tudtam, hogy a terápiákban szívesen használnak képeket, mozgást, írást vagy zenét is (mint a művészetterápiában). Így nekikezdtem a képzésnek, amely során jóval több kapcsolódást találtam a gestalt- és művészetterápia között, mint azt először gondoltam.

Azt is megtanultam önmagamról, hogy a nehéz időszakokban különböző alkotásokkal támogatom magam: hímzek, festek, ragasztok, írok vagy épp valami ehhez hasonló hobbiba kezdek. Beiratkoztam egy online műveszetterápiás csoportba, ahol Kliensként tapasztalhatom meg a művészetterápia hatásait, lehetőségeit egyaránt.

Művészetterápiás tapasztalásaim

  • a kreatív alkotás során érzések, érzetek jelennek meg
  • általában kevesebbet gondolkodunk, mert elragad az alkotás önmaga
  • olyan érzelmi mélységek, struktúrák válnak elérhetővé, melyek önmagában verbalitással nem
  • az alkotást követően van lehetőség kifejteni mit gondolunk a művünkről, hogyan alakult egy kép vagy egy mozdulat, van lehetőség visszajelzéseket kapni
  • sok esetben felismerések jelennek a feldolgozás során
  • a művészetterápia szabad önkifejezési mód egy biztonságos, ítélkezésmentes térben

Az életem részévé vált a művészetterápia és az a vágy is, hogy másoknak megmutassam az ebben rejlő lehetőségeket. Ezért nemrégiben beiratkoztam művészetterapeuta képzésre. Mivel jelenleg képződöm, így csoportokat még nem indítok. Csakis egyéni terápiában/coachingban használom a művészetterápiás eszközöket.

Művészi vénával senkinek sem kell ahhoz rendelkeznie, hogy művészetterápiára járjon! Előképzettség nem szükséges!
A gestalt- illetve művészetterápia nem pszichoterápia és nem minősülnek egészségügyi szolgáltatásnak.

Az ülés időtartama: 70 perc (online, offline)
A folyamat célja: egy adott téma “megdolgozása” művészetterápiás módszertannal
A folyamat hossza: 4 illetve 8 alkalom (a folyamat előrehaladtával újraszerződhetünk)
A folyamat kulcsszavai: saját alkotással vagy anélkül, megélések, érzések, kreativitás, szabadság

Módszertani lehetőségek: kép, zene, mozgás, írás
Fizetési feltételek: alkalmanként készpénzben vagy átutalással
Művészetterápia díja: 7.000-12.000 Ft. AAM (anyagi helyzetedtől függően Te döntöd el)

Share: